הפונקציה המשפטית שכל אחד צריך
נוטריון בישראל הוא למעשה עורך דין שהוסמך לאמת ו/או לאשר ו/או לערוך מסמכים שונים. החוק המסדיר את עבודות הנוטריון בישראל הינו חוק הנוטריונים, התשל"ו-1976, והתקנות שהותקנו מכוחו. בעבר היתה אבחנה בישראל כמו כיום בחו"ל בין נוטריון ציבורי לבין נוטריון פרטי, ברם לאחר חקיקת חוק הנוטריונים בוטלה האבחנה.
על מנת לכהן כנוטריון יש לעמוד במספר תנאים לרבות ותק של 10 שנים כעו"ד, ללא הרשעות שיש עימן קלון, ללא הרשעות בדין האתי, ולאחר עריכת השתלמות מקצועית. לאחר בחינת ועדה של משרד המשפטים, משנמצא המועמד ראוי ניתן לו רישיון לשמש כנוטריון. על הנוטריון להגיע עם החותם שלו למשרדי הועדה ולחתום בספר הנוטריונים עם החותם אשר ישמש כדוגמת החתימה של הנוטריון. הנוטריון נושא בעלות אגרה שנתית.
עותק מקורי מכל מסמך שנערך ע"י הנוטריון חייב להישמר במשרד הנוטריון, בתנאים הקבועים בחוק ובתקנות הנוטריונים.
כמו כן עליו לנהל ספר נוטריון רציף לרבות פנקס צוואות וכן פנקס הוצאה והחזרה של מסמך נוטריוני אשר נשמר במשרדו.
לכל אישור נוטריוני יש מספר סידורי עוקב. בספר הנוטריון יש לרשום מספר סידורי של האישור, פרטים של מבקש השירות, עלות השירות, סוג הפעולה הנוטריונית (אימות חתימה נוטריוני, אישור הצהרה, אישור תרגום נוטריוני, אישור העתק נאמן למקור נוטריוני וכיו"ב), מספר העותקים שהופקו, עלות השירות וכדומה. אם המסמך שהופק הוא אישור עשיית צוואה נוטריונית יש לרשום את הפעולה הן בספר הנוטריון והן בפנקס הצוואות.
הנוטריון מוסמך להנפיק אישורים נוטריוניים שונים לרבות
- אימות חתימה נוטריוני של אדם או גוף על מסמכים, כגון אימות חתימה על יפוי כח.
- אישור הצהרה נוטריונית
- אישור תרגום נוטריוני המעיד על נכונות התרגום של מסמך משפת המקור לשפץ התרגום.
- אישור העתק נאמן למקור של מסמך.
- אישור חיים – דהיינו אישור כי האדם בחיים.
- עריכת צוואה נוטריונית.
- אימות הסכם ממון בין בני זוג קודם לנישואין.
מחיר השירות הינו קבוע בחוק ומוכתב ע"י משרד המשפטים, ולכן נוטריון אינו רשאי לגבות שכר גבוה יותר או שכר נמוך יותר בגין השירותים הניתנים על ידו בכובעו כנוטריון.
לכן – בעת בחירת נוטריון השיקולים היחידים שעליכם לשקול הינם המקצועיות של הנוטריון, ניסיונו, זמינות מתן השירות ואדיבות.
Comments
Comments are closed.