נהיגה בשכרות
נהיגה בשכרות היא עבירה מסכנת חיים אשר זכתה לחקיקה רבה וענישה מחמירה, לצורך אכיפה ומיגור התופעה. מהם העונשים השונים? מה קובע החוק ומה הן ההשלכות השונות למורשעים בעבירה? על כך במאמר הבא.
רבים מכירים את ההרגשה המתעתעת המלווה את הנסיבות השונות לשתיית אלכוהול. אותה הרגשה וביטחון שאינו מוצדק, הנולדים בחסות השתייה, מובילים במקרים רבים לנהיגה בשכרות. בראש ובראשונה, חשוב להבין כי נהג העולה על ההגה בעודו תחת השפעת אלכוהול מסכן חיי אדם. זוהי גם תפיסתו של החוק ולכן נהיגה בשכרות גוררת בעקבותיה ענישה והשלכות מחמירים במיוחד וזאת על מנת להגיע לצמצום מקסימלי של התופעה.
מהי כמות האלכוהול המותרת?
תקנות התעבורה של ישראל קובעות כי ריכוז האלכוהול בנשיפה, כאשר הנהג אינו נהג חדש, לא יעלה על 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף, או לחילופין על 50 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר דם. במידה והנהג נתפס על ידי המשטרה, וקיים חשד סביר כי הוא נתון תחת השפעת אלכוהול, השוטר יכול לדרוש ממנו להיבדק על ידי בדיקת ינשוף שתתבצע במקום, או על ידי בדיקת דם או שתן שתתבצענה באחד המוסדות הרפואיים שאושרו על ידי משרד הבריאות לצורך נושא זה.
כאשר מדובר בנהג חדש, התקנות מחמירות יותר עם ריכוז אלכוהול שלא יעלה על 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף, או לחילופין על 10 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר דם.
ענישה
היבטי הענישה הקיימים בחוק מתייחסים לתרחישים שונים שיכולים לקרות החל מרגע התפיסה ועד קבלת תוצאות הבדיקה של ריכוז האלכוהול, כמו גם לנסיבות שונות ביניהן היסטוריית עבירות התנועה של הנהג האמור.
סירוב לבדיקה: קרה והנהג הנתפס, שהתעורר כנגדו חשד סביר בדבר נהיגה תחת השפעת אלכוהול, מסרב להיבדק באחת מן הבדיקות, עונשו יהיה מאסר של שנה או קנס של 10,000 שקלים כולל אפשרות לפסילת רישיון לתקופה של שנתיים.
נמצא ריכוז אלכוהול גבוה מהמותר: היה וריכוז האלכוהול בגופו של הנהג הנתפס עלה על הריכוז המותר בחוק, הוא צפוי לעמוד בפני פסילה מנהלתית ראשונית עד דיון משפטי בדבר העבירה, פסילת רישיון לשנתיים לפחות שמשכה יקבע בבית המשפט והחרמה של רכבו לחודש. נסיבות הנהיגה בשכרות משנות גם הן. אם הנהיגה בשכרות לא גוררת בעקבותיה פגיעה ברכוש או חלילה בחיי אדם, הפסילה המנהלתית תעמוד על 30 יום. כאשר הנהיגה בשכרות כוללת מעורבות בתאונת דרכים, פסילה זו יכולה לעמוד על 60 יום ואף 90 יום אם נהרג אדם בתאונה זו.
אם הנהג האמור הורשע בעבר בעבירה של נהיגה בשכרות, המשך המינימלי לפסילת רישיונו עומד על ארבע שנים, פי שניים ממשך הפסילה המינימלי לנהג ללא היסטוריה בנושא.
נהיגה בשכרות בקרב נהגים צעירים תזכה גם היא לענישה מחמירה יותר שעיקרה, בנוסף לפסילת רישיון של שנתיים לפחות, מניעה של לחידוש הרישיון כמו גם חיובו של הנהג החדש בביצוע בחינות נהיגה ותיאוריה חדשות על מנת לחדש אותו.
Comments
Comments are closed.