קריטריונים עיקריים לקבלת הסמכה של עורכי דין
הרצון להיות חלק ממערכת החוק במדינת ישראל מתחיל עם החלום להשתלב בגלגלי הצדק המשומנים, בחירת המוסד האקדמי המתאים, עמידה בתנאי הקבלה המחמירים אליו, לימודי ארבע שנות לימוד אקדמאיות במסגרתו תוך עמידה בכל המחויבויות:
קורסים חובה, קורסים ברשות, הגשת עבודות ומטלות, רמת ציונים נדרשת וכדומה, כאשר בסופו של דבר הקריטריונים לקבלת ההסמכה הנכספת וקבלת התואר עורך דין הם שלושה הכרחיים:
- השכלה משפטית גבוהה- בוגר הפקולטה למשפטים במוסד מוכר, אוניברסיטה או מכללה המוסמכות להעניק תואר ראשון (BA) במשפטים. לימודי משפטים במכללה האקדמית נתניה לצורך העניין מוכרים לצורך כך, כמו כן בכל האוניברסיטאות בארץ המציעות פקולטה לימודים במשפטים. לימודי משפטים אינם בבחינת לימודים קלים וכוללים בתוכם חומר לימודי רב המאתגר הן ברמת היכולת להכיל ולשנן מידע והן ברמת ההעמקה והחשיבה הנדרשת על מנת להתמצא במורכבות החומר, וכל זאת כהכנה לעולם האמיתי בו על קוצו של יוד עשוי להיחרץ דינו של אדם.
- תקופת התמחות- תקופת התמחות בת 12 חודשים במשרד משפטי מוכר העוסק בעריכת דין. אל תקופת ההתמחות רשאי להירשם מי שסיים בהצלחה תואר לימודים משפטים או שחסרות לו לא יותר משתי בחינות לצורך זה. מעבר לכך, בוגר לימודי משפטים בחו"ל אשר לימודיו הוכרו על ידי האוניברסיטה העברית, לאחר שהוכיח שליטה מלאה בשפה העברית ועמד בבחינות הלשכה בדיני מדינת ישראל, יהיה רשאי להירשם להתמחות בדרך לקבלת ההסמכה המיוחלת. כן רשאי להירשם להתמחות במדינת ישראל מי ששימש בחו"ל לפחות שנתיים בתפקיד עורך דין או בתפקיד שיפוטי לאחר שהוכיח שליטה וידיעת השפה העברית.
- בחינות הלשכה- אך ורק מי שעמד בשני הפרמטרים הראשונים, או קיבל פטור מהראשונה על פי ההסתייגויות המפורטות בשני, רשאי לגשת ולהיבחן בבחינות לשכת עורכי הדין. את ההרשמה לבחינות יש לבצע מראש כאשר הבחנות מתקיימות פעמיים בשנה: באביב ובסתיו. תחילה מתקיימת הבחינה בכתב וכשבועיים לאחר מכן יש להשלים את חלקה השני של הבחינה, הבחינה בעל פה. הבחינה היא בעלות לא זניחה (מעל 1000 ₪) אשר מורכבת מאגרת הבחינה בכתב, אגרת הבחינה בעל פה ותשלום דמי חבר בלשכת עורכי הדין.
ההחלטה הסופית על קבלת חברות בלשכת עורכי הדין בישראל, היא בעצם האפשרות לעסוק בעריכת דין בארץ, היא בידי לשכת עורכי הדין, אשר בסמכותה להסמיך או לפסול אדם מלהפוך לעורך דין במדינת ישראל.
צעירים המבקשים להפוך את החוק למקצוע לחיים, צריכים להיות מוכנית להשקעה לא מעטה של זמן, מאמץ וכסף (אם כי בתנאים מסוימים ניתן ליהנות ממלגות שונות על פי עמידה בתנאים נדרשים), להביא בחשבון שוק רווי, אם כי כמו בכל תחום גם ובעיקר בעולם החוק והמשפט – לטובים תמיד יהיה מקום, עבודה ופרנסה. לימודים משפטים אינם בבחינת גימיק או חיפוש פתרון תעסוקתי נקודתי, אלא בבחינת הגשמת חלום.
למי שמתלבט, אני ממליץ לעשות תואר שני במשפטים ללא משפטנים. בהצלחה!