פירוק שותפות בין שותפים לעסק
בתי עסק רבים בישראל בנויים משותפות של מספר אנשים ובעלי עניין.
אלו מנהלים יחדיו את העסק אותו הקימו וזאת על מנת להפיק רווחים. במקרים רבים ישנו צורך או רצון של אחד השותפים או כולם בפירוק השותפות.
בניגוד לחברה המוגדרת כאישית משפטית נפרדת, השותפות עסקית של הבעלים טומנת בחובה את אחריותם. השותפות העסקית שונה בכל מקום. ישנם מקומות בהם קיימת שותפות מוגבלת ובה אחד השותפים או יותר מוגבלים בחובתם לעסקם לרוב בהתאם לסכום הכסף שבו השקיעו וזאת לעומת שותפים אחרים.
לשותפות עסקית מספר רב של יתרונות. ניהול של עסק מצליח מהווה עמל רב ומורכב הדורש אנרגיות רבות, אמצעי מימון ואורך רוח רב. ניהול של עסק ובו מספר שותפים מקל על העבודה וזאת בכך שבעלי העסק מתחלקים בנטל העבודה כשכל אחד לוקח על עצמו את התפקידים בהם הוא בולט ומצטיין.
לא פעם הדינמיקה של עסקים רבים מביאה את חלק מהשותפים ואף כולם ברצון לפרק את אותה שותפות. הסיבות לפירוק השותפות חלות לרוב בשל סכסוכים, חילוקי דעות והפסדים כספיים. כשאלו הם הסיבות לפירוק השותפות הופך לא פעם תהליך הפירוק לחוויה קשה ולא נעימה. במקרים בהם הסיבה לפירוק השותפות נעוצה בעובדה של חילוקי דעות מקצועיים וענייניים הדבר הופך את תהליך הפירוק לקל ונעים יותר.
פירוקה של שותפות עסקית יכולה לקרות במסגרת של שתי דרכים. האחת, בהסכמת כל השותפים העסקיים (מקרים בהם השותפות מראש הוגדרה לפרק זמן מסוים, מקרים של פשיטת רגל, חובות כספיים, מחלוקות בין השותפים, פטירה של אחד השותפים וכו') ואחרת בעת רצון בפירוק השותפות ובה אין הסכמה כוללת בין כל השותפים. הדרך השנייה מביאה לא פעם את הצדדים לתהליכי בוררות וגישור ובהמשך אף לכותלי בית המשפט. בישראל בית המשפט המחוזי הוא זה המוסכם לדון בכל הנוגע לפירוק השותפות העסקית.
פירוק השותפות העסקית דרך צו של בית המשפט ייעשה למול בקשתם של אחד מהשותפים העסקיים. חלק מהסיבות לפירוק השותפות העסקית ללא הסכמה נוגעת למקרים בהם אחד מהשותפים העסקיים מאבד כשירותו להמשיך בתפקיד, התנהלות קלוקלת של אחד השותפים אשר פוגעת ומחבלת בהצלחת העסק ונסיבות כלכליות רבות המביאות לסכנה ממשית של העסק.
פירוק שותפות עסקית יש ויכול לחול גם במסגרת של עריכת הסכם לפירוק שותפות אשר נקבע ונכתב בתחילת שיתוף הפעולה העסקי. במסגרת הסכמים אלו ניתן אף להגדיר מראש את דרך ההתנהלות בעת הפירוק. במידה ולא קיים הסכם שכזה יש להתנהל במסגרת פקודת השותפויות. שימוש בפקודת השותפויות כולל בתוכו מספר פעולות: סילוק כל חובות העסק למול הנושים, החזרת הלוואות ומקדמות שכל שותף נתן בעבור הקמת העסק, שמירת סכומי כסף ושימוש מושכל בהם בעת הפירוק עצמו שגם אותו יש לממן ובשלב האחרון – חלוקת היתרה (אם נשארה) בין בעלי העסק.
Comments
Comments are closed.