גיוס משקיעים לסטאראפ – לא תמיד מהנה אבל בהחלט הכרחי
יש לכם רעיון מעולה וחדשני שאף אחד עדיין לא הוציא לפועל ואתם רוצים להקים סטארטאפ חדש? מעולה. בכדי להקים סטאראפ יש צורך בהון ראשוני, אפילו עם בתחילת הדרך השותפים שלכם עובדים ללא שכר, המעצב שלכם עובד על אופציות ויש לכם רעיונות מעולים לשיווק ללא הקעה כספית עצומה.
מאות חברות סטאראפ קמות בשנה בישראל, רק 2.5% עד 5% הופכות להיות חברות פעילות או מבצעות אקסיט. אל תטעו, זה לא אומר שהרעיון שלהם פחות טוב משלכם, רב חברות הסטאראפ נסגרות מכיוון שנגמר הכסף למימון החברה. פעמים רבות הקשיים הכלכליים עוד לפני שהחברה הפכה לחברה פעילה נובעים מטעויות שבוצעו בשלב גיוס משקיעים לסטארטאפ. גיוס המשקיעים אינו פשוט וכדאי שתדעו מהן האופציות העיקריות העומדות לרשותכם:
משפחה וחברים. רבים מהיזמים פונים לגיוס הון התחלתי מהמשפחה והחברים הקרובים.
יתרונות: אם אתם יזמים חדשים ועדיין לא צברתם שם ורזומה כנראה שיהיה לכם קשה למצוא משקיעים מקצועיים שיתענינו במיזם שלכם. בנוסף, הקרובים אליכם ודאי יסכימו לממן את המיזם שלכם תמורת פחות אחוזים בעוגה.
חסרונות: אם המיזם לא יתרומם ולא יצא לפועל תהיה לכם אי נעימות גדולה מול האנשים הקרובים אליכם שהפסידו את כספם ולעיתים נתח גדול מהחסכונות שלהם.
מימון המונים – בשנים האחרונות מימון ההמונים צובר תאוצה להוצאת מיזמים לפועל מכל התחומים, ספרות, מוסיקה ומיזמי סטאראפ.
יתרונות: מימון המונים יצור באזז סביב המיזם שלכם ומעבר לפן הכלכלי יש פה גם פן של שיווק, בנוסף זוהי דרך טובה להשיג הון התחלתי לשלב הקמת המוצר.
חסרונות: הסכומים אותם ניתן לגייס בצורה זו מוגבלים ביותר וסביר להניח שלא יספיקו מעבר לשלב המאד ראשוני של תכנון המוצר.
אנג'לים – משקיעים פרטיים המחפשים מיזמים חדשים להשקיע בהם את כספם.
יתרונות: קל יותר להגיע למשקיעים אלו מלמשקיעים מקצועיים ולשכנע אותם לממן את המיזם שלכם.
חסרונות: למשקיעים אלו תקציב מוגבל מאד ולכן בדרך כלל יבקשו אחוז גבוהה מהמיזם שלכם בכדי להוריד א הסיכון שלהם, בנוסף מכיוון שמדובר בהון עצמי מוגבל, לא תוכלו לסמוך עליהם במקרה ותזדקקו לתקציב נוסף להקמת המיזם.
תוכנית החממות – תוכנית החממות הינה תכנית ממשלתית שהוקמה בכדי לקדם את היזמות והסטארטפ בישראל.
יתרונות: התכנית ממנת לכם משרד, ניהול חשבונות, צוות מקצועי ויעוץ ואף מסייעת לכם לגייס הון נוסף כאשר תגיעו לשלב הבא.
חסרונות: בירוקרטיה ומגבלות.
קרנות ההון – קרנות הון המחפשות הזדמנויות להשקעה להגדלת ההון.
יתרונות: גיוס משקיעים לסטאראפ מקרונות ההון יכולות להבטיח לכם מימון של 8-10 שנים והסכום שתקבלו מקרנות אלו גדול יחסית.
חסרונות: ראשית קשה למצוא קרן שתתעניין במיזם שלכם, הקרנות מצפות להרוויח פי 10 מהסכום אותו השקיעו ולכן הן בוחרות במיזמים בתחומים ספציפיים ומבטיחים. בנוסף, קרונות ההון יבקשו בתמורה להשקעה שלהם כ20 עד 30 אחוזים מהחברה. מומלץ לחפש קרנות זרות ולא ישראליות המעוניינות להשקיע הון בישראל, הם בדרך כלל יבקשו נתח קטן יותר.
מעטים היזמים שמגיעים מעולם הניהול, רוב היזמים החדשים מגיעים מהעולם הטכנולוגי ולכן יש להם פחות ידע וכשרון בגיוס משקיעים. חשוב לדעת מהן האופציות העומדות לרשותכם ולבחון אותן היטב. בכל אופציה יש כמובן יתרונות וחסרונות, עליכם למצוא את האופציה עם היתרונות הרבים ביותר עבורכם.
Comments
Comments are closed.